fbpx
Connect with us

Culture

Защо шейната на Дядо Коледа е теглена именно от северните елени?

Всички знаем, че Дядо Коледа не би могъл да достави подаръци на всички по света без помощта на вълшебните си елени. Но защо са именно те са избрани да теглят шейната, а не което и да е друго животно?

Време за четене: 4 минути

Всички знаем, че Дядо Коледа не би могъл да достави подаръци на всички по света без помощта на вълшебните си елени. Но защо са именно те избрани да теглят шейната, а не което и да е друго животно?

Оказва се, че биологията на елените ги прави идеални за тази работа. Ето пет причини защо.

Топлина

Северните елени живеят в Арктика, където температурите през дългите зимни нощи често падат под -30°C. За разлика от повечето бозайници, които имат само един слой козина, северните елени имат два: гъста подкожна козина под одеяло от кухи защитни косми. 

Северният елен може да има до 2000 косъма, събрани само в един квадратен сантиметър. Този двоен слой улавя въздуха и създава покритие от изолация, което предпазва елените от загуба на топлина и не позволява на снега да достига и охлажда кожата им.

Това не позволява на елените да измръзват, независимо дали живеят с Дядо Коледа на Северния полюс или пътуват по света на Бъдни вечер.

Освен това, когато кръвта достигне до крайниците ни, като пръстите на ръцете и краката, тя се охлажда и сърцата ни трябва да изпомпват с по-бърза скорост, за да загреят кръвта отново. 

Това изисква много енергия, която получаваме от храната, нещо, което често липсва в арктическите пейзажи, освен ако не разчитате да пирувате с бонбони и захаросани плодове с елфите.

Но северните елени притежават нещо, наречено противотоков топлообмен, което по същество им позволява да рециклират топлината, така че сърцето да не трябва да работи толкова усилено. 

Артериите и вените, носещи кръв към и от сърцето, са преплетени, позволявайки на топлината от топлата артериална кръв да премине към студената венозна кръв. Голяма част от този топлообмен се случва в специализираните носни кости на елените, където през ноздрите се вдишва много студен въздух. 

Всъщност силно концентрираните кръвоносни съдове в ноздрите им често придават на елените червен нос, точно като Рудолф.

Фитнес

Еленският лишей – организъм, който се образува от симбиотична връзка между водорасли и гъби – е основното нещо, което северните елени ядат през зимата. Лишеите са ронливите неща, които живеят по стволовете на дърветата и скалите.

В Арктика има изобилие от лишеи – идеален източник на храна, който северните елени могат да намерят, където и да отидат. Това означава, че северните елени не трябва да съхраняват телесни мазнини и за разлика от много други животни, те могат да намерят достатъчно храна, за да задвижват своето епично пътуване с шейната и Дядо Коледа.

Северните елени всъщност са единствените бозайници, способни да усвояват лишеи, благодарение на специализираните бактерии в червата им.

Поглед

Арктика има много малко дневна светлина през зимата, така че северните елени са еволюирали, за да виждат в тъмното колкото е възможно повече. Очите на северния елен променят цвета си от златисто в синьо през зимата, пропускайки повече от малкото количество налична светлина и подобрявайки зрението им.

Северните елени виждат дори в ултравиолетовите лъчи. Въпреки че това невероятно усещане е често срещано при птиците и насекомите, елените са едни от малкото бозайници, развили тази способност. Това означава, че обектите, които биха се сливали с фона, когато се гледат през човешки очи, са много по-видими за елените.

Тъй като северните елени по същество могат да виждат в тъмното, това ги прави идеален ориентир за Дядо Коледа в пътуването му през нощта и гарантира, че няма да бъде видян от децата.

Устойчивост

За да ходят в сняг, без да потъват или да получат измръзване, северните елени са развили широки копита с форма на полумесец. Те ги поддържат стабилни, но могат да се използват и като лопати, за да копаят и откриватт лишеи под снега.

Подложките на копита се свиват и втвърдяват през зимата, което позволява на елените да ходят по острите ръбове на копитата си. Освен че намаляват площта на копита, изложена на студена земя, ръбовете на копита се врязват в леда и снега, за да предотвратяват подхлъзване. 

Очевидно това е чудесна адаптация, която поддържат елените стабилни, когато кацат на заснежени покриви.

Транспорт

Северните елени са единственият опитомен вид елени и хората ги използват за придвижване още от каменната ера. Хората ги яздят като коне и използват малки стада, за да карат шейни, точно като Дядо Коледа.

Северните елени мигрират до 5000 км годишно – по-далеч от всеки друг сухоземен бозайник – и редовно изминават 55 км на ден. Те също са изненадващо бързи, достигайки скорост до 80 км в час. Това пътуване на дълги разстояния е идеално, за да помогне на Дядо Коледа да посети всяко дете само за една нощ.

Така че елените не могат да измръзват, могат да виждат в тъмното, да стоят изправени на хлъзгави повърхности и да намират храна в най-суровата среда – всички безценни умения за извършване на най-голямата среднощна работа в навечерието на Коледа. 

Опитомяването им и дългата връзка с хората означават, че също са свикнали да теглят шейни.

Разбира се, елените на Дядо Коледа също могат да летят. Те обаче не могат да благодарят на еволюцията за това, за разлика от всички останали адаптации. Както всички знаем, способността им да летят идва от магическия коледен прах.

  • Източник и Изображения: The Conversation

Join JOFO and start living curiously

Кратка история на конфликта между Израел и Палестина

Life

Операция „Пустинна буря“: 30 години по-късно

Life

NFT – Бъдещето на изкуството или крипто снобария за милиони?

Business

Кой всъщност е изобретил интернет и кой не.

Life

Connect
Join JOFO and start living curiously

error: Content is protected !!

Успешно се присъединихте към JOFO!